Случи се! Великобритания излезе от Европейския съюз

До 31 декември 2020 г. тече преходният период
Обновена: 1 фев 2020 09:33 | 1 фев 2020 01:03, Елка Василева
167
Случи се! Великобритания излезе от Европейския съюз
Снимка: БГНЕС

Великобритания напусна Европейския съюз след 47-годишно членство!

Това се случи в на 31 януари в 23 часа по Гринуич  (полунощ брюкселско време, съответно 01 часа на 1 февруари бълг. време).

Три години и половина след референдума от юни 2016 г., на който британците решиха да излязат от блока на 28-те, ЕС за пръв път загуби държава-членка.

Така Великобритания вече е чужда страна за ЕС. Одобреното през последните дни споразумение за оттеглянето й от Евросъюза урежда условията на раздялата и обхваща правата на гражданите, задълженията на Лондон към бюджета на ЕС, преходния срок за договаряне на бъдещите отношения, протоколите за Ирландия/Северна Ирландия, Кипър и Гибралтар.

Още по темата

Влизането в сила на споразумението поставя началото на преходния срок до 31 декември, с който се дава време на гражданите и дружествата да се съобразят с настъпилите промени.

До края на годината Великобритания ще продължи да прилага правото на ЕС, без да участва при неговото обсъждане и приемане. Преходът може да бъде удължен веднъж за срок до две години, ако двете страни постигнат съгласие за това преди 1 юли 2020 година.

Договарянето на бъдещите отношения между ЕС и Лондон ще започне, след като Европейският съвет утвърди преговорните насоки, предложени от Европейската комисия.

Някои практически промени обаче ще се случат още преди края на преходния период. С напускането на 66 милиона британци населението на ЕС ще стане около 446 милиона, а територията му ще намалее с 5,5 на сто. Ако някога Обединеното кралство реши да се върне, ще трябва да премине през обичайната процедура за присъединяване.

В Брюксел свалянето на британското знаме пред Европейския парламент символизира една реална промяна: Великобритания напуска ЕС и се превръща в една от "третите страни". Великобритания вече няма да има евродепутати и еврокомисар, британският премиер вече няма да бъде канен на европейските срещи на високо равнище и членовете на правителството няма да участват в министерските срещи. Но Лондон, който е вторият по големина нетен вносител в бюджета на ЕС след Германия, ще продължи да плаща вноски до края на преходния период.

По силата на споразумението за напускане, сключено между британския премиер Борис Джонсън и лидерите на 27-те държави членки, емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за пребиваване и работа в приелите ги държави до края на преходния период. Живеещите във Великобритания европейски граждани трябва да се регистрират, за да се възползват от тези права. За британците, живеещи в ЕС, процедурите варират в различните страни. Правото на свободно движение ще се прилага до края на декември тази година. Подробностите за реципрочните права ще бъдат договорени след Brexit.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пакистан напусна Европейския Съюз - време беше...
143
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕССР -това се получи. Колкото по-бързо излезем-толкова по-добре. Време е мамините детенца да разберат, че има по-важни неща от папка е и а*ане. Колегата е абсолютно прав -губим националната си идентичност, традициите, морала, вярата ако щете. Опитват се да ни превърнат в роби-слабоумни, послушни, работливи
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупаците по света и у нас никога няма да свършат.
141
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А България - кога?
140
1
 
1
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Липсват ми коментарите на Козлодуй <3
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SharkТочно това визирах преди малко: много ще разбереш ти кои от данъците ти са отишли за допълнителната част и кои са откраднати по някоя от безбройните схеми в България. За тия които ще се платят поне получаваме възможността да влязат в страната реални средства, които, колкото и да се крадат, са реално влизащи и контрола върху тях е по-голям. Дори да не си директен бенефициент средата в която оперираш е, тъй че ... А, и, ГБ и получаваше финанси от ЕС, тъй че ....
138
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шотландия излезе от Британския съюз. Скочекзит.
137
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До 128. Приноса на България в бюджета на ЕС може да е пренебрежимо малък на фона на всички страни-членки и на доходите на техните граждани. Но на фона на доходите на българите, и на фона на неистовото крадене на еврофондове, за което междувпрочем рано или късно ще има наказани, никак не е малък. И аз не искам от моите данъци на отиват пари в ЕС, които се връщат в България под формата на еврофондове и се крадат.
136
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 141 Повтарянето на опорни точки е вредно за здравето ви, а русофилството - направо разрушително.
135
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРМАНИЯ ОБЪРНА ГРЪБ НА ЕС И СЕ ПРЕГЪРНА С РУСИЯ,ЗАЩО ЛИ???СТАРАТА ЛЮБОВ РЪЖДА НЕ ХВАЩА!!!ЕС Е ПРЕД РАЗВОД!!!!!!
134
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЩАЗИ И КГБ РАЗБИХА ЕДНА ДОБРА ИДЕЯ НА ХЕЛМУТ КОЛ "ЕС",ПИТАЙТЕ МЕЛКЕР И ПУТИН
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Happy brexit babo E. i diado F.!
132
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в следващите години ще се разбере дали са умни англичаните или са прости,ако икиномиката им започне да пада или да се качва
131
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***,ПО-***,НАЙ-***,АНГЛИЧАНИН...НЯМА ПО-ПРОСТА НАЦИЯ ОТ ИНГИЛИЗИТЕ . И СЕГА ГО ДАКАЗВАТ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ
130
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 122Ако съдиш по себе си, най-вероятно си прав :D
129
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ ИСКАМ ДА ВЛИЗАМ В ЕС,КЪДЕТО ГЕРМАНЦИ И РУСНАЦИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ
128
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тоя брекзит всички европейци, най вече англичанте губят. С вие се радвайте на победата на враговете си, смешници.
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 122Напротив, много са глупави, знам го от опит. Всичкото качествено от империята още тогава се е изнесло по териториите им. А ти си един много промит мозък.
126
0
 
3
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Убеден съм, че ционистите-евреи насилствено изискаха Брекзит, заплашвайки със страшна финансова криза Великобритания!
125
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АлексОтново ще ти го повторя: ЕС се опита да подаде ръка на Русия за дълготрайно партньорство. Руснаците се опитаха да я отрежат и носят изцяло вина за провала на това усилие.